Satış-Pazarlama Sözlüğü


A


Acente: Ürünlerin mülkiyetini üzerine almadan satışın yapılmasına yardımcı olan aracı kuruluştur.


Amaca Yönelik Pazarlama: Amaca yönelik pazarlama, işletmelerin sosyal sorunları ele almaları ve ürünlerinin/markalarının satış gelirleriyle bu sorunların çözümüne katkıda bulunurken kendilerine de imaj geliştirme, marka bağlılığı yaratma gibi olumlu katkılar sağlamalarıdır.


Aracı Kişi ve Kuruluşlar: Ürünleri tüketicilere yada kullanıcılara satan üretici işletme dışında dağıtım kanalında yer alan bağımsız toptancı, perakendeci, komisyoncu, distribütör gibi aracı işletmelerdir.


Aşırı Talep: İşletmenin belli bir ürününe ve hizmetine karşı oluşan ve işletmenin karşılamasının mümkün olmadığı ta¬lep miktarı.


Azalan Talep: Aşırı rekabet ve ürünün yaşam sürecinde gerileme aşamasına girmesiyle o ürünün talebinde meydana gelen azalmadır.


B


Başabaş Fiyatlandırma: Bir ürünün satış fiyatının kar olmaksızın üretim ve pazarlama maliyetlerini karşıladığı bir fiyatlandırma yöntemi.


Bireblr Pazarlama: Bireysel müşterinin, işletmeden ve istediklerine ve çalışanlarının müşteriler hakkında neler bilmesi gerektiğine yönelik olarak, gönüllü biçimde davranışlarını ve uygulamalarını değiştirme düşüncesidir.


Bölgesel Talep Fonksiyonları: Bölgesel bazdaki talebi oluştu¬ran bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki fonksiyonel ilişkinin belirlenmesi.


D


Dağıtım (Pazarlama) Kanalı: Bir malın üreticiden tüketiciye veya endüstriyel alıcıya akışında izlediği yol.


Damping: Bir işletme yurt dışında sattığı malın fiyatını yurt içi satış fiyatından çok fazla düşük tutarsa damping yapmış olur.


Demografi: Nüfus sayımı ve toplumsal istatistik bilgi.


Deneyimsel Pazarlama: Ürünün fonksiyonel özellikleri ve faydaları yerine, müşterinin deneyimlerini anlamaya odaklanan pazarlama yaklaşımıdır.


Düzensiz Talep: Talebin özellikle mevsimlere bağlı olarak dalgalanma göstermesidir.


E


Endüstriyel Ürün: En son tüketicilere satılmayıp, üretimde kullanılan veya üzerinde bazı işlemler yapıldıktan sonra satılan mallardır.


Eyleme Dayalı Nedensellik: Deney tasarımı yoluyla olayların başlatılması ve aralarındaki ilişkilerin araştırılması.


İ


İlişkisel Pazarlama: Müşteri sadakatini ve müşteri tatminini artırmaya, korumaya ve geliştirmeye yönelik olarak uygulanan, mevcut müşterileri elde tutmayı, onlarla ilişkileri geliştirmeyi ve daha fazla iş ve sipariş almayı amaçlayan stratejik bir eğilimdir.


K


Kalltatif Pazar Analizi: İşletmenin hedef pazarım oluşturan tü-keticilerin ve tüketici gruplarının ortak özelliklerinin ortaya çıkarılarak bunların betimsel şekilde incelenmesidir.


Kota: Bir ülkeye ithal edilecek malların miktarına kısıtlama getirilmesi, belirlenen miktarın üzerinde bir malın ithal edilmemesidir.


Kur Riski: Uluslararası pazarlamada satış sözleşmesinin imzalanma zamanı ile ödemenin fiilen yapılma zamanı arasında paranın piyasa değerinde meydana gelen değişikliğin beraberinde getirdiği risk.


L


Lisans Verme: Bir işletmenin kendi marka ismini, teknolojisini, veya ticari bilgisini kullanma hakkını bir ücret karşılığında yazılı bir sözleşmeye bağlı olarak başka işletmeye vermesidir.


Lojistik: Müşteri gereksinimlerini karşılamak amacı ile üretim ve tüketim noktaları arasında ürünlerin, hizmetlerin ve bunlarla ilgili bilgilerin depolanmasını ve akışını ileriye ve geriye doğru etkin ve verimli bir biçimde planlayan, uygulayan, yürüten ve denetleyen tedarik zinciri sürecinin önemli bir halkasıdır.


M


Mağaza imajı: Tüketiciler tarafından bir mağazanın algılanan kişiliğini ifade eder.


Malzeme Aktarımı: Üretimde kullanılan malzemelerin üretimden önce, üretim aşamaları sırasında ve üretim sonrasında yer değiştirmeleri ile ilgili hareketlerdir.


Mamul Hayat Eğrisi (Ürün Yaşam Süreci): Yeni bir ürünün ilk kez pazara sürülmesinden talebin son bulmasına kadar geçirdiği, sunuş, gelişme, olgunluk ve gerileme evrelerini kapsayan sürelerdir.


Marka Bağlıları: Marka tercihi kuvvetli ancak fiyat duyarlılığı düşük olan ve bir ya da iki marka arasında tekrarlı alımlar¬da bulunan alıcı grubu.


Marka Tescili: Bir işletmenin ticari marka ismini yasallaştırmasıdır.


Medya: Reklam ve diğer tüm mesajları taşıyabilen tüm iletişim şekillerini tarif etmek için kullanılan terimdir.Basını, radyo¬yu, televizyonu, billboardları ve interneti kapsar.


Müşteri İçin Değer Yaratma: Müşterilerin ödediği karşısında beklediğinden fazlasını elde ettiği zamanki durumu ve anlamı içermektedir.


N


Negatif Talep: Tüketicilerin büyük bir çoğunluğunun belirli bir ürüne karşı gösterdiği satınalma isteksizliği ve hatta o ürüne karşı gösterilen tepki.


Ö


Özel Mağazalar: Bir ya da birbirleriyle bağlı birkaç ürün çeşidini satan iş yerleridir.


P


Patent: Yetkili kurucular tarafından bir ürünün veya ilgili teknolojinin üretimi için özel haklarının bir işletmeye verilmesidir.


Pazar Analizi: İşletmelerin tüketici ve üretici pazarlarına yönelik pazarlama karmalarını planlayıp pazann özellikleri doğrultusunda konumlandırılmaları, pazann sayısal ve sayısal olmayan yönleriyle ölçülüp tanımlanması.


Pazar Bölümleme: Pazarın farklı ürün gruplarına ya da farklı pazarlama karmalarına yönelen tüketici gruplarının ortak demografik, ekonomik ve psikografik özellikleri doğrultusunda bölümlendirilmesidir.


Pazar Payı: Bir işletmenin hedef aldığı tüm pazarın bir bölümünde sahip olduğu satış miktarı.


Pazarlama: Kişilerin yada örgütlerin amaçlarına uygun şekilde değişimi sağlamak üzere, malların, hizmetlerin ve düşüncelerin yaratılmasını, fiyatlandırılmasını, dağıtımını ve satış çabalarını planlama ve uygulama sürecidir.Pazarlama üretimi tamamlayıcı bir role sahip olup zaman, yer ve mülkiyet faydaları yaratan faaliyetler bütünüdür.


Pazarlama Kültürü: İşletmede müşteriyi odak noktası olarak ele alan ve pazara duyarlı yönetim üzerinde duran ortak bir değer sistemidir.


Perakendeci: Perakendeciliği uğraş edinmiş olan ve en son tüketicilere doğrudan satış yapan kişi.


R


Radikal Pazarlama: Çok fazla pazar araştırmasına dayanmayan, reklam ajanslarına ve marka müdürlerine gereksinim duymayan pazarlama yaklaşımıdır.


Rating: Belirli bir pazarda belirli bir radyo ya da televizyon kanalını izleyen hanelerin oranı.


Reklam: Malların, hizmetlerin ve düşüncelerin geniş kitlelere duyurulması ve benimsetilmesi amacıyla bir ücret karşılığında, kişisel olmayan bir biçimde sunulmasıdır.


Reklam Ajansı: İşletmenin reklamlarını hazırlayan, geliştiren ve uygun bir reklam aracıyla yayınlayan bağımsız uzman firma.


S-Ş


Satış Geliştirme: Reklam, kişisel satış ve tanıtma çabaları dışında kalan, sürekli olmayan fuarlara katılma, sergiler v.b. devamlılığı olmayan diğer satış çabalandır.


Strateji: Sürekli değişen dış çevrenin fırsatlan ve tehditleri çerçevesinde işletmenin amacına nasıl ulaşacağına ilişkin düzeni ve tasarımlarıdır.


Süper Market: Temel olarak gıda ürünlerinin yanı sıra günlük ev gereksinimlerinin self servis anlayışıyla sunulduğu, birden fazla otomatik yazar kasa çıkışının olduğu, otopark alanına, genellikle tek katlı ve geniş bir yerleşim sahasına sahip alışveriş merkezidir.


Stok: İşletmenin elinde bulundurduğu ileride kullanacağı ya da pazara sunacağı fiziksel ya da parasal değerle ölçülebilen ürün veya hammadde, malzeme grubudur.


T


Tedarik Zinciri Yönetimi: Tedarikçi, üretici, toptancı, bayi ve müşteri zincirindeki malzeme, bilgi ve para akışının koordinasyonunu sağlamak ve yönetmektir.


Toptancılık: Doğrudan perakendecilere ve/veya diğer toptancılara, endüstriyel-kurumsal alıcılara ürünleri satan ve nihai tüketicilere önemli miktarda satış yapmayan kişi ya da kuruluşların eylemlerine verilen ad.


Tutundurma: Tüketicilerin satın alma kararlarını etkilemek için onları bilgilendirmeyi ve ikna etmeyi amaçlayan eylemlerdir.


Tüketim Ürünleri: Kişisel ya da aile ihtiyaçlarını tatmin etmek için satın alınan ürünlerdir.


Ü


Ürün Farklılaştırma: Üretici işletmenin kendi ürününü rakip ürünlerden daha iyi olduğunu ve tüketicilerin algılamalarına yardım etmek için ürünün özelliklerinde değişiklik yapmasıdır.


Ürün Konumlandırma: Bir ürünün Pazar konumu, onun rakip ürünlere göre müşterinin zihnindeki nispi yeridir.


Ürün Planlama: Bir işletmenin hangi ürünleri üretip pazarlayacağını belirlemeye yönelik tüm faaliyetleri kapsar.


V


Vadeli Akreditif: Alıcının belirlenmiş ileri bir tarihte amir bankaya ödeme yapmayı kabul ederek mülkiyet hakkı belgelerini malların teslimini mümkün kılan akreditif türü.Bu akreditif alıcıya ödeme için bir süre sağlar.


Veritabanlı Pazarlama: Pazarlama çabalarını geliştirme, genişletme, yeni pazarlar ya da yeni ürünlerin potansiyelini değerlendirme amacıyla dışsal ve içsel tüm bilgilerin kullanımına olanak tanıyan bir tekniktir.


Vesaik Karşılığı Ödeme: Banka belgeleri ithalatçıya sadece emredilen para birimiyle nakit ödeme karşılığında teslim eder.


Y


Yoğun Dağıtım: Ürünün satılabileceği her satış noktasında bulundurulması için yapılan dağıtım şekli.


Yoğunlaştırılmış (Niş) Pazarlama Stratejisi: İşletmenin tüketicilere en iyi hizmeti verebilmek amacıyla bir tek pazar bölümü üzerinde durması ve o pazar bölümüne sonradan girmek isteyen rakip işletmeleri engellemek için strateji geliştirmesidir.


Z


Zincir Mağaza: Bir merkezden yönetilen ve ortak bir mülkiyet altında birden çok perakende satış yerinin toplanmasıyla oluşan mağazalar topluluğu.