IDEA Eğitim & Danışmanlık
Şirket Değerleme
Şirket Değerleme
Şirket değeri kavramı, şirket finansmanı açısından şirketin devamlılığı ve değerin nasıl arttırılacağı konularında çok büyük öneme sahiptir.
Birleşme ve satın alma işlemlerinde ve portföy yönetiminde (portfolio management) de şirket değeri ve bunun tespiti oldukça önem arz etmektedir.
Değer Yaratan Unsurlar
Değer yaratan unsurlar, yöneticilere değer fırsatlarının nerelerde olduğunu gösteren ve şirketin gelişme potansiyelini ortaya koyan araçlardır.
Şirketin finansal performansını, mal ve hizmet üretimini, piyasa ve tüketici tatmin düzeyini olumlu yönde etkilemektedir. Her bir değer yaratan unsurun şirket değeri üzerindeki etkisi şirketin yapısına, faaliyet alanına, sektör içerisindeki konumuna bağlı olarak değişiklik gösterebileceğinden, bu unsurlar benzer kalıplar dahilinde ele alınmamalıdır. Değer yaratan unsurlar en son olaylara ve ortaya çıkan şartlara değil, şirketin değer stratejilerinin uygulanması üzerine odaklanmalıdır.
Değere Dayalı yönetim
Değere dayalı yönetim, değer yaratmak için gerekli olan süreçlerin ve sistemlerin yönetilmesi arasındaki bütünleşmedir.
Şirket içerisinde alınacak bütün kararların ve gerçekleştirilecek faaliyetlerin değer yaratmaya yönelik olmasını amaç edinen bir yönetim anlayışıdır. Söz konusu yaklaşım, yöneticileri ve çalışanları hissedarlar gibi düşünmeye ve hareket etmeye cesaretlendirmekte, geleneksel yönetim davranış ve alışkanlıklarını değiştirip, şirket içerisinde değer kavramını ön plana çıkartarak, onları bu hedefe yönlendirmektedir.
Maliyet - Piyasa - Gelir
Şirket Değerleme Yaklaşımları
Değerin Doğru Tespiti
Bir şirketin satın alınması durumunda alıcı tarafından teklif edilecek fiyatın ne olacağı; şirketlerin birleşmeleri söz konusuysa her bir şirketin toplam içerisindeki payının ne olacağı; birleşme öncesi belirlenen şirket değerleri toplamının şirketler birleştikten sonraki değeri; birleşme sonrası bir sinerji etkisi yaratılıp yaratılamayacağı şirket değerini doğru tespit edebilmesine bağlıdır.
Maliyet Yaklaşımı
Maliyet yaklaşımına göre, bir şirketin geçmişte elde ettiği gelirleri gelecekte de elde edeceğinin garantisi bulunmamaktadır. Bu nedenle önemli olan şirketin varlıklarının değeridir. Maliyet yaklaşımına göre tercih edilen değerleme yöntemlerinden bazıları özsermayenin defter değeri, tasfiye değeri ve net aktif değeridir.
01
Defter Değeri
Birleşme, şirketin blok halinde satılmasında önem kazanan bir değerdir. Yüksek enflasyonun olduğu ülkelerde dikkate alınmayan bir yöntem olarak şirketin en düşük değeri konusunda bir fikir vermektedir.
02
Net Aktif Değeri
Bankacılık, sigortacılık sektörlerinde ve holding değerlemelerinde kullanılmaktadır.
03
Likiditasyon Değeri
Şirketin tüm varlıkları nakde dönüştürüldükten sonra, elde edilen nakitten şirkete ait tüm borçların ödenmesi sonucunda geriye kalan tutara tasfiye değeri denmektedir.
Bir varlık, gelir sağladığı sürece bir değere sahiptir
Gelir Yaklaşımı
Bir varlık, gelir sağladığı sürece bir değere sahiptir.
Varlığın değeri belirlenen varlığın gelir yaratma kapasitesi dikkate alınarak belirlenir.
İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi
- Nakit Akımlarının Belirlenmesi
- Nakit Akımlarının Tahmin Süresi
- İskonto Oranı
İndirgenmiş
İskontolanmış Kâr Payları Yöntemi
Piyasa Yaklaşımı
Piyasadaki yatırımcıların varlık için biçtikleri değer varlığın değerini oluşturur.
Değerlemesi yapılacak şirketin benzerlerinin piyasa fiyatı söz konusuysa, piyasa yaklaşımı iyi bir gösterge niteliğinde olacaktır.
Piyasa Çarpanları
Piyasa çarpanları ya da şirket parametreleri dediğimiz yöntemle, hisse senetleri ikincil piyasalarda işlem gören şirketlerin yanında halka açık olmayan şirketlerin de değeri hesaplanabilir. Burada yapılan, seçilen bir katsayı yardımıyla şirketin olması gereken değerine ulaşabilmeyi sağlamaktır.
01
Fiyat/Kazanç Oranı
Halka açık şirketlerde hisse başına net kâr şirketin piyasada gerçekleşmiş olan F/K oranıyla çarpılarak, hisse senedinin olması gereken değeri bulunur.
02
Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı
PD/DD oranı, hisse senedinin piyasa değerinin hisse başına özsermayeye bölünmesi ile bulunmaktadır.
03
Fiyat/Nakit Akımı Oranı
F/NA yönteminde, piyasa değeri ile nakit akımları arasında ilişki kurularak, bu ilişki yardımıyla benzer şirketlerin değeri tahmin edilmektedir.
Bir varlık, gelir sağladığı sürece bir değere sahiptir
Ekonomik Katma Değer
Ekonomik katma değer, bir şirketin belli bir dönemdeki vergi sonrası faaliyet kârından yatırımlarının maliyeti düşüldükten sonra elde ettiği değer olup, söz konusu değer yüzdesel değil, tutarsal olarak ifade edilir.
Bu modelde bir şirketin değeri, yatırılan sermaye tutarına her yıl boyunca yatırılan ekonomik katma değerin bugünkü değerinin eklenmesiyle bulunur.
Şirket yönetiminin değerlendirilmesinde çoğunlukla hisse senedi performansı veya kazançlardaki artışlar ve diğer muhasebesel ölçüm teknikleri kullanılmaktadır. Oysa şirketin her bir biriminin performansını hisse senedi performansıyla ölçmek yanıltıcı olmaktadır.