Yatırım fonu nedir ? Sermayenizi artırır mı?
Çeşitli finansal araçlardan (
hazine bonosu, hisse senedi , repo) bir veya bir kaçını içinde barındıran, belli bir sermayeyle kurulmuş yatırım havuzlarıdır. Yatırım şirketi olarak düşünebiliriz. Teknik anlamda; Kanun hükümleri uyarınca halktan katılma belgeleri karşılığında toplanan paralarla, belge sahipleri hesabına, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre, belirtilen varlıklardan oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulan mal varlığıdır. SPK izinli kurumlar yatırım fonu kurabilirler. Fon Yönetim kurulu olarak da bilinirler Portföy yatırımlarının özel halidir.


Yatırım fonu tipleri nelerdir?
Portföy yapılarına göre sınıflandırılırlar: A ve B tipi fonlar. A tipi fonlar; portföy değerlerinin en az %25’ini Türkiye’de kurulmuş ortaklıkların İMKB’de işlem gören hisse senetlerine yatırım yapan fonlardır. B tipinde ise böyle bir sınırlama yoktur. Ancak her iki grup da daha alt guruplara ayrılabilir (sektörel fonlar, iştirak fonları gibi). . Fonların A veya B Tipi olması konusunda önemli olan nokta A Tipi fonlara vergi avantajı tanınmış olmasıdır. A Tipi fonlarda vergi kesintisi yapılmamaktadır. B Tipi fonlarda ise elde edilen gelirlerden %10 Gelir Vergisi ve Gelir Vergisinin %10’u tutarında Savunma Sanayi Destekleme Fonu kesintisi yapılmaktadır.


Yatırım fonları neden tercih edilir ? İhbar süresi nedir? Alalım mı ?
Sermaye piyasasında yatırımcıların birikimlerince değerlendirebileceği çeşitli yatırım araçları vardır, ancak bu araçların hepsini tanımanız söz konusu olamadığına göre bir tercih yapmanız gerekmektedir. Hem yatırımlarınızda kazanç sağlamak hem de riskinizi dağıtmak hem de çok fazla bilgilenmenizi gerektirmeyecektir. Yatırımcıların sermayeleri profesyonel ve güvenilir
yöneticiler tarafından yönetilmektedir. Böylece piyasa dalgalanmaları fonlarda daha az etki yapar.Fon portföyünde çeşitli yatırım araçlarına yatırım yapılarak riskin dağıtılması ve en aza indirilmesi mümkün olabilecektir.Portföydeki menkul kıymetlerin değerlemesi, faiz ve temettü tahsilat işlemleri vb. fon yönetimince yapılacağı için zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacaktır.Değer artışları portföy değerine günlük olarak yansıtıldığı için işlemiş gelir ile birlikte istendiği anda paraya çevrilebilecektir.Portföye büyük miktarlı alım satımlar nedeniyle zaman ve para tasarrufu sağlamaktadır. Kazancınızı artırmak için derin bir bilgiye sahip olmanız gerekmez.


Yatırım fonları hangi varlıklardan oluşur?
Özelleştirme kapsamına alınanlar dahil Türkiye’de kurulan ortaklıklara ait hisse senetleri, özel ve kamu
sektörü borçlanma senetleri -Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar hükümleri çerçevesinde alım satımı yapılabilen, yabancı özel ve kamu sektörü borçlanma senetleri ve hisse senetleri (yabancı sermaye) -Ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı olarak ihraç edilmiş ve borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçları, Kurul’ca uygun görülen diğer sermaye piyasası araçları ve forward sözleşmeleri. Fonlar, bu varlıklardan oluşan portföyü işletmek amacı dışında herhangi bir işle uğraşamazlar. Fon Portföy yönetimi nde bunlar gözönüne alınır.


Yatırım fonlarının dezavantajları nelerdir ?
Değişen piyasa koşulları (
döviz, dış piyasa, iç piyasa) yatırımlarınızda ciddi miktarda azalmalar/artmalar yaratabilirler. Ancak iyi yönetilen fonlar bu fon riskini mümkün olduğunca düşük tutmaya çalışırlar. Satın aldığınız fonu yönetenlere işlem maliyetleri için ücret ödersiniz. Bu durum performansın belli bir oran üzerinde tutulması durumunda değişebilir. 


Yatırım fonlarının performansları neye göre değişir? Nasıl kazandırır?
İçerdikleri finansal araçlara göre davranış biçimleri (riskleri) farklılık gösterebilir. Benzer risk toleransına sahip fonlar aynı gurupta değerlendirilir. Örneğin B tipi fonlar yatırımcılarına daha az risk, bunla birlikte daha az getiri sağlarlar. Fon dahilindeki yatırım araçlarının değeri arttıkça veya azaldıkça, faiz elde ettikçe kar/zarar fonun pay başına düşen birim fiyata yansır. 1.000.000 TLndan 100.000.000.-TL vererek alınan 100 pay fonun değeri ertesi gün 1.005.000. TLna çıktı ise bu fondan 500.000 TL kazanılmış demektir.Ya da fonun pay değeri 950.000 TL’na
düşerse; tam tersi 5.000.000 TL zarar edilmiş olunur.


Yatırım fonları fiyatları nasıl belirlenir ?
İçermiş olduğu finansal araçların günlük ağırlıklı ortalama fiyatı üzerinden
hesaplanır. Bir fon aldığınızda fon dahilindeki yatırım araçlarına yatırım yapmış olursunuz. Örneğin fon dahilindeki şirket hisselerine ortak olmuş olursunuz. Fiyatlardaki değişmeler fonunuzun değerini etkiler. Fiyat değişimlerini günlük gazetelerden, finans kurumlarından öğrenebilirsiniz.


Yatırımcılar fonları nasıl alıp satarlar ?
Aracı kurumlardan veya bankalardan alıp satabilirler.Belli bir sözleşmeyle satılırlar. Belli paylara ayrılarak işlem görürler. Yatırımcılar bu paylardan alarak o fonun ortağı olurlar.Fonların hangi saatler arasında ve kaçlık paylar halinde alınıp satılabileceği her kurum için değişiklik gösterebilir. Bazı fonlarda, satış yapmak için belli bir gün önceden bildirme zorunluluğu bulunmaktadır. Bir fon almadan önce mutlaka ilgili yatırım/yönetim belgesinin okunması sizin menfaatinizedir. Medya / sibermedya organlarında yatırım fonlarının listeleri, birim fiyatları ve (günlük) getirileri yayınlanır