14 Ağustos 2014 tarihinde Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama Ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğin yayınlanmasıyla beraber Sermaye Piyasası Faaliyetleriyle ilgili Lisanslama süreçlerinde ve lisans türlerinde önemli değişiklikler meydana gelmiştir.
Düzenleyici otoritenin, konuyla ilgili yaptığı önemli değişiklikleri, eski ve yeni lisanslama uygulamaları karşılaştırmasını, yeni tebliğle birlikte artık geçerli olan SPL sınav ve lisanslama sistemini, yeni lisans türlerinin içerdiği ders başlıklarını sektör içinden ve dışından tüm ilgili tarafların aydınlatılması amacıyla aşağıda bulabilirsiniz.
- Sermaye piyasasında çalışmak isteyen kişilerin görev ve ihtisas konularına göre farklı lisans belgelerine sahip olmaları gerekmektedir. Herhangi bir lisans belgesini kazanabilmek için lisanslama sınavlarını kazanmak ve sınav sonrası koşulları yerine getirmek zorunludur.
- Lisanslama sınavları, sermaye piyasasındaki görev alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Sermaye piyasasında çalışmak isteyenlerin önce kendilerine gerekli olan belgeyi; ardından o belgeyi alabilmek için hangi sınava girmesi gerektiğini belirlemesi ve lisanslama sınavlarına başvurması gerekmektedir.
- Lisanslama sınavları, Sermaye Piyasası Kurulu’nun vermiş olduğu yetkiye istinaden SPL tarafından düzenlenmektedir. Sınavlarda başarılı olanlar, diğer şartları da yerine getirerek SPL’ den ilgili lisans belgesini almaktadırlar.
- 2013 yılı sonu itibariyle, Türkiye genelinde eski SPL lisans türlerine göre lisans almaya hak kazananların listesi aşağıdaki tablodan izlenebilmektedir.
- Bilindiği gibi SERMAYE PİYASASINDA FAALİYETTE BULUNANLAR İÇİN LİSANSLAMA VE SİCİL TUTMAYA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (VII-128.7) 14 Ağustos 2014 tarihinde yayınlanmadan önce Sermaye Piyasası Lisanslama sınavlarında başarılı olanlara katıldıkları sınav türüne göre; Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey Lisansı, Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı, Türev Araçlar Lisansı, Takas ve Operasyon Sorumlusu Lisansı, Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı, Kredi Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı, Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Lisansı, Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı, Temel Düzey Müşteri Temsilciliği Lisansı, Türev Araçlar Müşteri Temsilciliği Lisansı ve Türev Araçlar Muhasebe ve Operasyon Sorumlusu Lisansı verilmekteydi.
- Lisanslama sınavlarında başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 60 alınması ve alınan notların aritmetik ortalamasının en az 70 olması gerekmekteydi.
- Yeni yönetmeliğin devreye girmesiyle birlikte Lisans Belgelerinin isim ve içerikleri aşağıda belirtilen şekliyle değişmiştir.
SERMAYE PİYASASI LİSANS TÜRLERİ
- Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı,
- Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı,
- Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı,
- Türev Araçlar Lisansı,
- Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı,
- Kredi Derecelendirme Lisansı,
- Konut Değerleme Lisansı,
- Gayrimenkul Değerleme Lisansı.
Yeni Dönemde Sınav Notları ve Sınav Notlarının Geçerlilik Esasları
- Sınavlarda başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması ve tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir.
- İlk sınav başvurusunda, ilgili sınav konularının tamamının seçilmesi zorunludur. Sınav konularından herhangi birinden alınan notun 50’nin veya aritmetik ortalamanın 60’ın altında olması halinde, izleyen sınavlarda geçerli not almak veya not yükseltmek amacıyla istenilen sınav konusunun seçilmesi mümkündür.
- Not yükseltmek amacıyla girilen sınavlarda en son alınan not geçerlidir. Ancak, sınava başvurulduğu halde girilmemesi durumunda önceki not geçerliliğini korur
- İlk kez girilen sınavın tarihi ile lisans almaya hak kazanılan tarih arasında azami 3 yıl olması gerekmektedir.
- İlk kez girilen sınavın tarihinden itibaren 3 yıl geçtiği halde lisans almaya hak kazanamayan adayların, üzerinden 3 yıl geçen sınav konularından almış oldukları notlar dikkate alınmaz.
- Bir lisansı almak amacıyla girilmesi gerekli sınav konularının hepsinden bir defada başarılı olmak zorunlu değildir. Başarısız olunan sınav konularına daha sonra girilerek lisans sınavlarını tamamlamak mümkündür.
- Daha önce almaya hak kazanılan lisanslar dolayısıyla başarılı olunan sınav konularına, gerekli olması halinde ilgili lisansın yenileme eğitimine katılmış olmak koşuluyla, daha sonraki lisans sınavlarında tekrar girilmez, sadece fark konuların sınavları alınır.
- Aynı şekilde, bir lisans almaya hak kazanılmış olunmasa dahi, daha önce herhangi bir lisansı almak için girilen sınavlar sonucunda başarılı olunan sınav konularına, sınav tarihlerinden itibaren 3 yıl geçmemiş olmak koşuluyla, daha sonraki diğer lisans sınavlarında tekrar girilmez, sadece fark konuların sınavları alınır.
Daha Önce Girilen Sınavlarda Geçme Notları
- Tebliğin yürürlük tarihinden önce lisans almak üzere girilen, ancak bu Tebliğden önceki mevzuat hükümlerine göre başarılı olunamayan ve süre geçmesi nedeniyle silinmemiş sınav konularının her birinden alınmış notların 100 üzerinden en az 50 ve tüm sınav konularından alınmış notların aritmetik ortalamasının da en az 60 olması durumunda adaylar başarılı sayılır.
- Bu şartı sağlayamayan adaylar da bu Tebliğin yürürlük tarihinden sonraki sınavlara girerek sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 almaları ve tüm sınav konularından aldıkları notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması durumunda başarılı sayılır.
Daha Önce Verilen Lisans Belgelerinin Denklik Durumu
Bu Tebliğin yürürlük tarihinden önce lisans almış kişiler lisans belgeleri ile birlikte SPL’ye başvurmaları halinde, lisans belgelerine denk gelen yeni lisans belgelerini alabileceklerdir.
Daha Önce Verilmiş Olan Lisanslar |
Denk Olan Yeni Lisanslar |
Temel Düzey Müşteri Temsilciliği Lisansı⇒ | Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı |
Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey Lisansı⇒ | Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı |
Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı⇒ | Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı |
Türev Araçlar Lisansı⇒ | Türev Araçlar Lisansı |
Türev Araçlar Müşteri Temsilciliği Lisansı⇒ | Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı |
Takas ve Operasyon Sorumlusu Lisansı⇒ | Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı |
Türev Araçlar Muhasebe ve Operasyon SorumlusuLisansı⇒ | Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı |
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı⇒ | Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı |
Kredi Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı⇒ | Kredi Derecelendirme Lisansı |
Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı⇒ | Konut Değerleme Lisansı |
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı⇒ | Gayrimenkul Değerleme Lisansı |