Finansal Yönetim Sözlüğü

A


Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti: İşletmenin çeşitli yollar­la sağlamış olduğu kaynakların toplam kaynaklar içerisin­deki payları ile her hir kaynağın maliyetinin çarpılması ve bu değerlerin toplanması sonucunda oluşan ve önemli ka­rarlarda ölçüt oluşturan değer.


Akreditif: Bir bankanın belirli hir miktar ve belirli hir süre için, üçüncü bir kişi lehine, nezninde kredi açması için yahancı ülkelerdeki muhabir hankaya gönderdiği bir tür mektuptur.


Almaşık Yatırım Projeleri: Bir yatırım projesinin kabul edil­mesiyle, diğer projelerin reddedildiği alternatif yatırım projeleri.


Alternatif Maliyet: Alternatif maliyet, hir projenin gerçeklettirilmesinde kullanılan faktörün haşka alanda kullanılma fırsa­tından vazgeçilerek katlanılan maliyettir. Firma dışından sağlanan bir üretim faktörünün alternatif maliyeti, bu fak­törün fiyatıyla ölçülür. Eğer faktör firmanın kendi bünye­sinde ise, bu durumda alternatif maliyet o faktörün satılabilme veya kiraya verilebilme fiyatı olacaktır.


Amortisman: Bir şirkette 1 yıldan daha uzun süre kullanılacağı düşünülen duran varlıklar her yıl eskiyerek değer kaybe­der. Bu değerin o yılın gelirlerinden bir payı gider olarak düşülerek bir hesapta toplanır. Bu işleme “amortisman ayır­mak” denir.


Anülte: Eşit zaman aralıklarıyla eşit ödemeler dizisi.


Aramal: Bir malın üretiminde, ne ilk aşamada kullanılan, ne de son ürün olan maldır. Aramal, başka hir malın üretiminde girdi olarak kullanılmak üzere üretilir. Bir malın hem ara­mal, hem de son ürün olması da mümkündür.


Atılgan Çalışma Sermayesi Politikası: Dönen varlıklara daha az yatırım yapılarak, likiditenin düşük tutulması ve risk dü­zeyinin arttırılarak varlıkların oluşturulması.


Atılgan Finanslama Stratejisi: Duran varlıkların uzun vadeli kaynaklarla, dönen varlıkların kısa vadeli kaynaklarla fi­nanse edilmesi.


B


Batmış Maliyet: Önceden yapılmış veya yapılması kararlaştırıl­mış olan ve yatırım projesinin değerlendirilmesinde gözönünde bulundurulmayan maliyetler.


Basit Faiz: Sadece başlangıç sermayesi üzerinden hesaplanan faiz.


Başabaş Noktası: İşletme satışlarının toplam maliyetlerine eşit olduğu, kâr ya da zararın olmadığı noktadır.


Beklenen Getiri: Belli bir dönem getirileri ile bu getirilerin ger­çekleşme olasılıklarının çarpımlarının toplamı.


Belirlilik Eşitliği Katsayısı: Asgari/kesin olarak sağlanacak net nakit girişlerinin, riskli net nakit girişlerine bölünmesiyle bulunan oran.


Belirlilik Eşitliği Yöntemi: Yatırım projesinin sağlayacağı net nakit girişlerinin belirli bir risk katsayısıyla düzeltilerek, ya­tırımın net bugünkü değerinin bulunması.


Belirlilik: Verilecek kararın sonuçlarının önceden bilinmesi.


Belirsizlik: Geleceğin belirsizliğine karşın, olasılık tahminin sübjektif olarak yapılması.


Beta Katsayısı: Hisse senedinin hareketliliğini gösteren bir kat­sayıdır. Bir hissenin betası, hisse senedi fiyatındaki yüzde­sel değişimin, piyasa endeksindeki yüzdesel değişime bö­lünmesiyle hesaplanır. Çıkan sayınının l’den büyük ise his­senin hareketliliğinin yüksek olduğu söylenebilir. Ayrıca hu katsayı hissenin borsadaki genel hir düşüş ya da yükse­liş trendinde nasıl tepki vereceğini ortaya koyabilir.


Bilanço: Belli hir tarihte işletmenin sahip olduğu varlıklarla bun­ların hangi kaynaklardan sağlandığını gösteren tablo.


Bileşik Kaldıraç: Toplam riskin ölçüsü olup, satışlardaki değiş­menin hisse başına gelire etkisini gösterir.


Borç / Öz Sermaye Oranı: Şirket, işletme sermayesi ve yatırım­larının finansman ihtiyacını dış kaynaklardan mı (borç) yok­sa iç kaynaklardan mı (özsermaye) karşıladığını gösterir.


Bugünkü Değer: Bir yatırımın sağlayacağı nakit girişlerinin bu­günkü değerleri toplamı.


Bütçeleme: Planların rakamlarla ifadesidir. Başka hir ifade ile bütçeleme, gelecekte belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelirler ile giderlerin tahminini içeren finansal tablodur.


c-ç


Çalışma Sermayesi Döngüsü: Nakitlerin finansal kaynaklar­dan sağlanması ile başlayan ve nakitlerin hammaddeye, hammaddenin işlenerek mamule, mamullerin satılarak ala­caklara, alacakların tahsil edilerek tekrar nakde dönüşmesi şeklinde devam eden süreç.


Çalışma Sermayesi: Bir tesisin faaliyete başlayabilmesi ve işlet­me faaliyetlerini sürdürebilmesi için kullanılan, kısa sürede paraya dönüşme özelliğine sahip varlıklar ve bu amaçla yapılan harcamalardır.


Çalışma Sermayesinin Yeterli Olması: İşletme faaliyetlerinin aksamadan sürdürülmesi, risk düzeyinin arttırılmadan kar­lılığın yükseltilmesi, borçların zamanında ödenebilmesi.


D


    Değişim Katsayısı: Standart sapmanın beklenen getiriye oranı.


Değişken Çalışma Sermayesi: İşletmelerin mevsimlik ve devresel dalgalanmalar sonucu sürekli çalışma sermayesinden ayrı olarak ihtiyaç duydukları çalışma sermayesi.


Değişken Gider: Üretim hacmindeki artış veya azalışa paralel değişimler gösteren giderlerdir.


Dengeli Flnanslama Stratejisi: Duran varlıklarla, çalışma ser­mayesinin süreklilik gösteren kısmının uzun vadeli kay­naklarla, çalışma sermayesinin dalgalanma gösteren kısmı­nın kısa vadeli kaynaklarla finanse edilmesi.


Dış Analiz: İşletme dışından kamu görevlilerince ya da bağım­sız denetçilerce yapılan analiz.


Dış Iskonto: Vadeli değer üzerinden hesaplanan iskonto.


Dividaııt: Kâr payı, temettü.


Dönen Varlıklar: Üretim sürecinde yer alıp, belirli bir dönem içerisinde sağladığı yararı yine o dönem içerisinde sona eren varlıklardır.


E


Efektif Faiz: Bileşik faiz kullanılarak bulunan faiz.


Ekonomik Ömür: Yatırımın faydalı üretimde bulunabileceği süre.


Enflasyon: Fiyatlar genel düzeyinin sürekli artması.


Enterpolasyon: Gruplanmış bir serinin bilinen değerlerine da­yanarak, bilinmeyen değerlerin hesaplanması.


F


Faaliyet Oranları: İşletmenin sahip olduğu ve faaliyetlerini ger­çekleştirmede kullandığı varlıkların ne ölçüde etkin kulla­nıldığını tespit etmede kullanılan oranlar.


Faaliyet Kaldırıcı: Satışlardaki değişikliğin faiz ve vergi öncesi gelirlerde yaratacağı etkiyi gösterir.


Factorlng: Alacak hakkının bir başka kuruluşa devri sonucunda likit fon sağlayan bir mali işlemdir. Ülkemizde de hızla yaygınlaşan bir finansman yöntemidir.


Finans: Para, fon ya da sermaye.


Finansal Kaldıraç: Finansal riskin ölçüsüdür. Faiz ve vergiden önceki kârdaki değişikliğin hisse başı gelirlerde yaratacağı etkiyi gösterir.


Finansal Tablolar: Finansal bilgi sitemi süreci içinde kaydedi­len ve toplanan bilgilerin, belirli zaman aralıkları ile bu bil­gileri kullanacak olanlara iletilmesini sağlayan araçlardır.


Finansal Planlama: İşletmelerde ihtiyaç duyulan fon kaynakla­rının belirlenerek nereden ve ne zaman sağlanacağı konu­sundaki çalışmalardır.


Finansal Yapı İle İlgili Oranlar: İşletmenin mali yapısı ve uzun vadeli borç ödeme gücünün göstergesi olan oranlar.


Finansal Kiralama: Makine ve teçhizatın mülkiyet hakkının yasal olarak kiraya verende kalmasına rağmen, ekonomik açıdan kiralanan varlık üzerindeki kontrolü kiracıya devre­den ve kiracıyı varlığın fiili sahibi haline getiren uzun sü­reli bir kiralama türüdür.


Finansal Risk: Hisse senedi veya tahvil gibi bir yatırım aracını aldığınız şirketin vadesi geldiğinde tahvil kuponlarını ya da üçüncü şahıslara olan borçlarını ödemeyip yatırımcıyı do­laylı olarak zarara sokması riskidir.


Finansal Yönetim: İhtiyaç duyulan fonların sağlanması ve bun­ların uygun varlıklara yatırımı.


Finansman: Fonların sağlanması.


Finansman Bonosu: Şirketlerin kısa vadeli işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için çıkardıkları teminatsız senetle­re verilen isimdir.


Fırsat Maliyeti: Bir varlık veya kaynağın, başka bir alanda kul­lanılması durumunda sağlayacağı nakit akışı veya fayda.


Fiyat Kazanç Oranı: Hisse başı borsa fiyatının hisse başına kara oranlanması ile bulunan değer.


Forfaiting: Alacak hakkının bir başka kuruluşa devri sonucun­da likit fon sağlayan bir mali işlemdir. Ülkemizde de hızla yaygınlaşan bir finansman yöntemidir. Forfaiting 6 aydan daha uzun vadeli ve yatırım mallarının ihracatından doğan alacaklarda kullanılmaktadır.


G


Garanti Mektubu: Bankaların belirli bir işin yapılması , bir ma­lın teslimi veya bir borcun ödenmesini taahhüt ederek, ta­ahhütlerine sadık kalacaklarını ve borçlarını belirten vade­de ödeyeceklerini gösteren belgedir.


Gayrikabili Rücu Akreditif: Gayri kabili rücu akreditif, süre­sinden önce banka veya müdürün onayı alınmadan değiş­tirilmesi ve iptali mümkün olmayan akreditiftir. Teyitli ve teyitsiz olarak ikiye ayrılır. Teyitlide ithalatçı, ihracatçı, ban­ka ve muhabir banka sorumluyken; teyitsizde yabancı ban­ka sorumlu değildir. Bu tip akreditif, ihracatçı yönünden güvenilirdir.


Gelecekteki Değer: Bir yatırımın faiz kazandıktan sonraki değeri.


Gelir Tablosu: İşletmenin belli bir döneminde elde ettiği tüm gelirler ve aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve gi­derleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dö­nem net karını veya net zararını kapsayan tablo.


Gelir Vergisi: Gerçek kişilerin genellikle bir yıl gibi belirli bir dönem içerisinde elde ettikleri net gelirlerden alınan vergi­dir. Bu vergi alınırken, yükümlünün kişisel veya ailesel po­zisyonu gözönüne alınır.


Geri Ödeme Süresi: Bir yatırımın nakit girişlerinin, yatırım tuta­rını karşıladığı süre.


H


Halka Açıklık Oranı: Halka açık hisselerin nominal değerleri toplamının, tüm hisselerin toplam nominal değerlerine ora­nını ifade eder.


Halka Açık Anonim Şirket: 250 kişiden fazla ortağı bulunan anonim şirketlerdir.


Halka Açık Şirket: Hisse senederi halka arz edilen ya da edil­miş sayılan anonim şirket.


Halka Arz: Bir şirket veya devletin ihraç ettiği menkul kıymeti alması için halka çağrıda bulunmasına denir. Şirketin halkı ortaklığa çağırması, sermaye artırımı yaptığında hisseleri borsada satması da halka arzdır.


Halka Kapalı Şirket: Hisse senetleri halka arz edilmeyen, az ortaklı anonim şirket.


Hazine Bonosu: Hazine tarafından vadesi 1 yıldan kısa süreli olarak çıkarılan ve iskontolu olarak işlem gören borçlanma senetleridir.


Hazine Bonosu: Hükümetler tarafından 1 yıldan daha az vade­li olmak üzere çıkartılan ve iskontolu olarak kuponsuz sa­tılan borçlanma kağıtlarına denir. Hazine bonosu faizleri genel faiz oranları hakkında iyi bir göstergedir.


Hisse Başına Temettü: Bir dönemde ortaklara dağıtılmasına karar verilen toplam kar payının o döneme ait hisse sene­di sayısına bölünmesi ile bulunur.


Hazır Değer: Kasada ve bankalarda nakit olarak tutulan para ile en fazla bir yıl içinde paraya dönüştürülebilecek varlıklar.


Hisse Senedi: Anonim ortaklıkların ihraç ettikleri, anonim or­taklığın sermaye payını temsil eden kıymetli evrak niteliği­ne sahip menkul kıymetler.


Hisse Senedi İhraç Fiyatı: Şirket tarafından çıkarılışı aşama­sında satışa sunulduğu fiyattır.


Hisse Senedi İle Değiştirilebilir Tahvil: Önceden belirlenen bir zamanda tahvilin hisse senedi ile değiştirilmesini öngö­ren tahvil türüdür. Böyle bir tahvil ihracının temelinde ye­ni kurulan bir anonim şirketin kolay borçlanabilmesini sağ­lamak yatar.


Hissedar: Bir anonim şirketin hisse senedine sahip olan şahıstır.


Hurda Değer: Yatırımın ekonomik ömrü sonundaki değeri.


I-İ


İç Analiz: İşletme içinde çalışan personelin yaptığı analiz.


İç Karlılık Oranı: Nakit girişlerinin bugünkü değerlerinin top­lamını, nakit çıkışlarının bugünkü değerlerinin toplamına eşideyen oran.


  İç İskonto: Bugünkü değer üzerinden hesaplanan iskonto.


 İhtiyatlı Çalışma Sermayesi Politikası: Dönen varlıklara daha fazla yatırım    yapılarak, likiditenin yüksek tutulması ve risk düzeyinin düşürülerek varlıkların  oluşturulması.


İhtiyatlı Flnanslama Stratejisi: İşletmenin sahip olduğu tüm varlıkların uzun vadeli kaynaklarla finanse edilmesi.


İmtiyazlı Hisse Senedi: Esas sözleşmede hüküm bulunmak kaydı ile, sahiplerine temettü ödemesi, rüçhan hakkı kulla­nımı, oy hakkı gibi konularda ayrıcalık tanıyan senederdir.


İskonto Edilmiş Nakit Akışı Yöntemi: Net bugünkü değer yöntemi ve iç karlılık oranı yöntemi gibi, paranın zaman değerini dikkate alan yöntemler.


İskonto Oranı: Gelecekteki nakit akışlarının bugünkü değerle­rini hesaplamada kullanılan oran, indirgeme oranı.


İskonto: İndirgeme ya da bugüne getirme işlemi.


İstenen Verim Oranı: Yatırımdan beklenen asgari verim oranı.


İşlem Amacıyla Nakit Bulundurma: Günlük, olağan faaliyetlerin yürütülebilmesi için gerekli olan paranın bulundurulması.


İşletme Değerini Maksimize Etmek: Finansal kararlarla ilgili gelecekte sağlanacak nakit akışlarının bugünkü değerini en çoklama.


İzahname: Sermaye piyasası araçlarının ihracında ya da halka arzında ortaklıklarca halkı şirket ve hisse senetleri konu­larında bilgilendirmek amacıyla düzenlenmesi gereken belgedir.


K


Kaldıraç: Şirketin kaynaklarını borç yoluyla artırmak ve bu art­mış kaynak yoluyla şirket karlarını yükseltmek tekniğine verilen addır.


Kanuni Yedek Akçe: Şirkeder tarafından bir emniyet fonu olarak ve olası zararlarını karşılamak amacıyla kardan ayrılan pay.


Kapasite: Kredili satış yapılacak müşterilerin borç ödeme gücü.


Kâr Dağıtım Oranı: İşletmenin net dönem karından ne kadarı­nın adi hisselere temettü olarak dağıtıldığını gösterir. (Top­lam Temettü / Net Dönem Karı)


Karakter: Kredili satış yapılacak müşterilerin borcunu geri öde­me niyeti.


Karar Ağacı Yöntemi: Yatırım projelerinin değerlendirilmesin­de, farklı kararları ve bunların olası sonuçlarını bir arada gösteren yöntem.


Kârı Maksimize Etmek: Finansal kararlarda kârı en yüksek seçeneğe öncelik verme.


Kârlılık Endeksi: Nakit girişlerinin bugünkü değerleri toplamı­nın, nakit çıkışlarının bugünkü değerleri toplamına oranı.


Kârlılık Oranları: İşletmenin faaliyetleri sonucunda ulaşılan haşarıyı ölçmek, ölçülü ve yeterli bir karlılığın elde edilip, edilmediğini değerlendirmek için yararlanılan oranlar.


Karşılaştırmalı Tablolar Analizi: Birden fazla yılın bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin göstermiş olduğu değişim esas alınarak yapılan analiz.


Kayıtlı Sermaye Sistemi: Genel Kurul kararı gerekmeksizin sermaye artırımının gerçekleştirilebileceği sermaye sistemi


Konsolidasyon: Vadesi gelen bir borcun daha uzun süreli bir vadeye uzatılması işlemi.


Kredi Analizi: İşletmenin likidite durumu ve kısa vadeli borçla­rını ödeme kabiliyetinin saptanması amacıyla, genellikle kredi veren kuruluşlar tarafından yapılan analizdir.


Kredi Puanlaması: Bireyler ve kurumsal müşterilerin kredi ris­kinin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerden biridir.


Kurumlar Vergisi: Safi kurum kazançları üzerinden alınan nis-hi bir vergidir. Gerçek kişiler dışında kalan bazı kişilerin safi kazançlarından alınan


L


Likidite Oranları: İşletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme gü­cünü ölçmek için hesaplanan oranlar.


Likidite: Bir varlığın istenildiği zaman gerçek değerinde nakde dönüştürülehilme özelliği.


M


Maddi Olmayan Varlıklar: Teknik uzmanlık, marka ve patent gibi varlıklar.


Maddi Varlıklar: Mal ya da hizmet üretiminde kullanılan reel varlıklar.


Mali Kâr: Dönem kârına, kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenip, bu tutardan vergiden muaf gelir ve indirimlerin düşülmesi sonucunda bulunan değer.


Menkul Kıymet: Ortaklık veya alacaklılık sağlayan belli bir meblağı temsil eden, yatırım aracı olarak kullanılan, dö­nemsel getiri getiren, misli nitelikte seri halde çıkarılan, ibareleri aynı olan kıymetli evraktır.


Minimum Getiri Oranı: Bir yatırım projesinin değerlendirilme­sinde kabul edilebilir en düşük getiri oranı.


N


Nakit Benzeri Varlıklar: Gelir elde etmek amacıyla kısa süreli, geçici olarak yapılan menkul kıymet yatırımları.


Nakit Bütçesi: Bir işletmenin gelecekteki belirli bir dönemde nakit giriş ve çıkışlarının dengelenmesi amacıyla hazırlanan tablodur.


Negatif Faiz: Piyasa faiz oranının enflasyon oranının altında olması.


Net Bugünkü Değer: Bir yatırımın sağlayacağı nakit girişlerinin bugünkü değerleri toplamından, yatırım tutarının çıkarıl­masıyla bulunan değer.


Net Çalışma Sermayesi: Dönen varlıklardan kısa vadeli borçlar çıkarıldığında kalan farktır.


Net Çıkarılma Fiyatı: Bir menkul kıymetin çıkarım fiyatından, çıkarım giderlerinin düşülmesi sonucunda bulunan değer.


Nominal Değer: Bir menkul değerin üzerinde yazılı olan de­ğerdir. Piyasada bu menkulün değeri daha sonra artar ve­ya azalır. Böylece menkulün nominal değeri ile piyasa de­ğeri farklılaşır. Bir hisse senedinin nominal değeri şirket esas sermayesinin hisse adedine bölünmesiyle bulunabilir. Ancak uygulamada bu değişebilir.


Nominal Faiz: Piyasa faiz oranı.


O-Ö


Olağanüstü Çalışma Sermayesi: İşletmelerin; grevler, yangın­lar, sel baskınları ve savaşlar gibi olağanüstü durumlarda karşılaştıkları güçlükleri kısmen gidermek için bulundur­dukları çalışma sermayesi.


Olasılık Dağılımı: Geleceğe dair yapılan tahminlerin veya bek­lentilerin gerçekleşme olasılıkları.


Oran Analizi: Bilanço ve gelir tablosunda yer alan kalemlerinbirbirine oranlanması ile yapılan analiz.


Özsermaye: Şirketin varlıkları ile borçları arasındaki farktır.


P


Para Piyasası: Kısa vadeli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasa.


Paranın Zaman Değeri: Aynı miktardaki paranın bugünkü değerinin gelecekteki değerinden daha büyük olması. Şimdiki tüketimden vazgeçmenin bedeli.


Piyasa Değeri/Defter Değeri: Hisse senetlerinin toplam piyasa değerinin, defter değerine oranlanması ile bulunan değer.


ProformaFinansal Tablo: İşletmenin gelecekteki finansal duru­munu ve gelirler ile gideri arasındaki ilişkiyi ortaya koy­mak amacıyla düzenlenen tablodur.


R


Reel Faiz: Saunalma gücündeki artış oranı.


Repo: Bir menkul kıymetin geri alım vaadi ile satımıdır. Bir menkul kıymetin işlemin başlangıç valöründe satılıp bitiş valöründe geri alınmasıdır. Kısa vadeli bir yatırım aracıdır. Bankalar, günlük likit yaratmak için portföylerinde bulu­nan hazine bonolarını kullanarak repo yaparlar.


Revers (Ters) Repo: Menkul kıymetin geri satım vaadi ile alı­mıdır. Reponun tam tersidir. Yani siz repo yaparken banka veya aracı kuruluş ters repo yapıyordur. Ters repo yapan kuruluşa para verilir karşılığında menkul kıymet alınır. Re­po vadesi sonunda ters repoyu yapan yatırımcı veya aracı kuruluş ana parayı ve kararlaştırılmış faizi ödeyip verdiği menkul kıymeti geri alır.


Risk: Gerçekleşmeme olasılığı.


Riske Göre Düzeltilmiş Iskonto Oranı: Uygulanacak ıskon­to oranının çeşitli risk faktörlerinin göz önüne alınarak yükseltilmesi.


Risksiz Faiz Oranı: Hazine bonosu ya da devlet tahviline veri­len faiz oranı.


Rüçhan Hakki: Şirket ortağı olan veya şirketten daha önce his­se senedi almış olanların yeni sermaye artırımlarında ihraç edilecek yeni hisse senetlerinden almadaki öncelik hakkı­na “rüçhan hakkı” denir.


S-Ş


Sabit Gider: Kısa dönemde işletmenin üretim hacmi ne olursa olsun değişmeyen giderlerdir.


Sabit Varlık Yatırımı: İşletmede bir yıldan uzun süre üretim fa­aliyetlerinde kullanılacak, makine, bina gibi varlıklara ya­pılan yatırım.


Sermaye Bütçelemesi: Yatırım projelerinin analiz edilmesi ve en uygun yatırım kararının verilmesi süreci.


Sermaye Kısıtlaması: Yatırım için kullanılabilecek fonların sınırlandırılması.


Sermaye Maliyeti: İşletmenin kullandığı kaynakların veya ser­mayenin maliyeti.


Sermaye Piyasası: Uzun vadeli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasa.


Similasyon Yöntemi: Bir yatırım projesi değerlendirilirken, modele dahil edilecek belli başlı parametrelere çeşitli de­ğerler verilerek, projenin bütün olası sonuçlarının görüldü­ğü ve bu değerlerle yapılan işlemler sonucu dağılımı en az olan projenin seçilmesi.


Spekülasyon: Gelecekle ilgili beklentiler doğrultusunda fiyat, faiz ya da döviz kurundaki değişmelerden bir gelir elde et­mek amacıyla yapılan işlem.


Standart Sapma: Riskin ölçüsü, olası getirilerin beklenen getiriden sapma olasılığı, varyansın karekökü.


Stok Yönetiminin Amacı: İşletmenin karlılığını arttırmak için tüm stok maliyetlerini minimuma indirecek stok seviyesini belirlemektir.


Sürekli Çalışma Sermayesi: İşletme faaliyetlerinin en üst dü­zeyde bulunması halinde, faaliyetlerin aksamadan yürütül­mesine olanak tanıyan minimum dönen varlıklar toplamı.


T


Tahvil: Anonim şirketlerin ödünç para bulmak üzere itibari kıy­metleri eşit ve ibareleri aynı olmak üzere çıkardıkları borç senetlerine denir. Bu tür senetleri devlet veya yerel yöne­timler de çıkarabilir. Devletin çıkardıkları vadesine göre hazine bonosu veya devlet tahvili olarak adlandırılır.


Tedbir Amacıyla Nakit Bulundurma: Beklenmeyen, olağa­nüstü harcamalara karşı hazırlıklı olmak amacıyla bulundu­rulan para.


Teknik Ömür: Yatırımın fiilen üretimde bulunabileceği süre.


Temettü: Kar payı demektir. Ortakların dönem içinde elde et­tikleri kardan mevcut ortakların pay alma hakkını anlatır.


Temettü Getirisi: Hisse senedinin yıllık getirisidir.


Trend Analizi: Bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin uzunca bir süreçte göstermiş olduğu eğilimlerin karşılaştırılması sure­tiyle yapılan analiz.


V


Varyans: Her bir olası gelirinin, beklenen getiriden farklarının karesinin olasılıklarla çarpımlarının toplamı, standart sap­manın karesi.


Y


Yatırım Analizi: Bir işletmenin mevcut ve potansiyel hissedar­ları ile işletmeye uzun vadeli kaynak sağlayan ya da sağla­mayı düşünen kişilerce yapılan analizdir.


Yatının Fonu: Halktan katılma belgeleri karşılığı toplanan pa­ralarla belge sahipleri hesabına, oluşturulan portföyü işlet­mek amacıyla kurulan mal varlığıdır.


Yatırım Projelerinde Enflasyon Riski: Enflasyonun, yatırım projelerinin nakit giriş ve çıkışları üzerindeki etkisi.


Yatırımı Projesi: Yapılacak bir yatırımın, yıllara göre nakit giriş ve çıkışlarını ayrıntılı olarak gösteren plan.


Yönetim Analizi: Yönetim çalışmalarının etkinliğini sağlamak ve alınacak kararlara dayanak olmak üzere yapılan analizdir.


Yüzde Yöntemi İle Analiz: Bilanço kalemlerinin grup toplamı­na ya da aktif (pasif) toplamına göre bulunan yüzde değer­ler esas alınarak yapılan analiz.